Nu există nici o cale 100 % sigură de a preveni degradarea simţului vederii cu trecerea anilor, însă alimentaţia joacă rolul său în tot ceea ce înseamnă schimbări şi îmbătrânire în organismul nostru. Este binecunoscut faptul că malnutriţia afectează vederea: de exemplu, deficitul de vitamina A provoacă probleme la vederea nocturnă. Ce să mâncăm pentru sănătatea ochilor? Primul pe listă e morcovul, ca principală sursă de betacaroten. Alături de acest carotenoid, mai există doi pigmenţi prezenţi în multe plante comestibile: luteina şi zeaxanthina. Sunt specifice ochiului sănătos, concentrate în maculă (porţiunea centrală a retinei), unde funcţionează ca un scut împotriva luminii albastre (componenta nocivă a luminii naturale) şi a razelor UV.

Chiar dacă cea mai frecventă afecţiune oculară este cataracta, mai puţin cunoscută, dar şi mai puţin tratabilă este degenerescenţa maculară senilă. Această afecţiune este principala cauză a orbirii persoanelor din ţările dezvoltate. Se spune că un sfert din cei peste 75 de ani suferă de simptome ale degenerescenţei maculare: vedere distorsionată, pete negre, dificultăţi de focalizare.

Vestea bună pentru cei care suferă de degenerescenţă maculară senilă este că din 2002 există rapoarte de studii, care arată că există un produs care poate îmbunătăţi considerabil starea unui astfel de pacient: Ocuvite Lutein. Cu conţinut de luteină, zeaxanthină şi zinc, Ocuvite Lutein s-a dovedit foarte eficient în ameliorarea simptomelor bolii. Mulţi medici oftalmologi îl recomandă. Combinaţia de antioxidanţi se completează cu vitamina C, E şi seleniu, elemente importante în combaterea stresului oxidativ, care se ştie a fi chiar mecanismul îmbătrânirii oricărui organ.

Însă, mare atenţie la indicaţii, nu administraţi produsul dacă nu suferiţi de un anumit grad de degenerescenţă maculară. Cantităţile prea mari de zinc sunt benefice doar atunci când e nevoie de ele, în rest pot face rău. La fel şi vitamina A, se ştie că în exces, contribuie la osteoporoză.

Sfatul meu: nu administraţi produsul după ureche, întrebaţi medicul mai întâi. Fiindcă el cunoaşte efectele secundare şi vă poate spune dacă aveţi cu adevărat nevoie.